2017. jan 31.

Égési sérülés gyermekkorban

írta: elsősegély
Égési sérülés gyermekkorban

A súlyos égés a negyedik leggyakoribb gyerekkori halálozási típus, évente átlagosan 20 gyermekéletet követel.

shutterstock_123548563.jpg

A súlyos égés a negyedik leggyakoribb gyerekkori halálozási típus, évente átlagosan 20 gyermekéletet követel. Nem ritkák a súlyos égési sérülések, a kisebb égések a leggyakoribbak. 

Kisebb korban a forrázás, nagyobb gyermekeknél a nyílt láng és a forró eszközök az elsődleges okozók. Égési sérülés elsősorban a háztartásokban fordul elő, a súlyosabb sérülések kisgyerekeknél és fiúknál gyakoribbak, a könnyű, háztartási munkával kapcsolatos sérülések a lányok körében. Gyakran fordul elő, hogy a kisgyerekek a tűzhelyen vagy asztalon lévő forró ételt öntik magukra, nem ritka a vasaló, illetve a cigaretta okozta égés. A sérülések egy része a fürdőkádban következik be, a nem megfelelő hőmérsékletű fürdővíz mellett a meleg vízcsap megnyitása érdemel említést. Nem számottevő, de említendő a születésnapi és karácsonyi gyertya, valamint tortára helyezhető tüzijáték okozta sérülések.

 

Megelőzés

  • Kisgyereknek a konyhában nincs helye!
  • A forró ételeket mindig úgy helyezze el, hogy a gyermek ne férjen hozzá! Még a terítő lerántásával sem!
  • Ha van rá lehetőség (gázkazán) állítsa be központilag a vízcsapból folyó meleg víz hőmérsékletét (max. 55 fok)!
  • A tűzhely hátsó lángjait használja főzéskor!
  • Fordítson figyelmet a vasaló, hajsütővas, kávéfőző, vízforraló, olajsütő elhelyezésére!
  • Gyermek jelenlétében ne dohányozzon!
  • Nem mindig indokolt forróra melegíteni pl folyadékokat!

 

Elsősegély

Az égési sérülés ellátása megegyezik a felnőttek ellátásával, azonban komoly figyelmet kell fordítani a túlhűtés megelőzésére!

Égési sérülések ellátása>>

Kis kiterjedésű, 10% alatti, lokális égésnél 10-15 perc időtartamú, 13-15 fokos vízzel történő hűtés javasolt. Nagy kiterjedésű égésnél 1-2 perc, a testfelület max. 20%-át érintő vizes hűtés ajánlott. Ügyeljen arra, hogy csak az érintett területet hűtse!

 

A helytelen ellátás következtében sok esetben szövődmény, többségében fertőzés lép fel, nem ritka a jó szándékú túlhűtés. A megelőzés mellett hangsúlyt kell fektetni a helyes ellátásra, a megfelelően kivitelezett és mielőbbi hűtés alkalmazására és a házi praktikák (tejföl stb.) kerülésére.

 

 

Szólj hozzá

égés