2017. feb 02.

Gyermek újraélesztése

írta: elsősegély
Gyermek újraélesztése

A 2015-ös iránymutatások alapján

shutterstock_263151092.jpg

A csecsemők és gyermekek újraélesztésekor alkalmazható a felnőtt újraélesztésnél leírt irányelv, azonban ismeretes technikailag részben módosított eljárás is. 

Felnőtt protokoll röviden>>

Felnőtt protokoll részletesen>>

Az alapvető különbség a keringés- és légzésmegállás kialakulásának okában rejlik. Míg felnőttek esetében a bekövetkező hirtelen halál általában szív eredetű, addig a csecsemőknél és a gyermekeknél a halál hátterében többnyire légúti probléma, oxigénhiány áll. A másik jelentős különbség, hogy a gyermekeknek a felnőtteknél kisebbek, eltérő anatómiai sajátságaik vannak, emiatt a befújásnál és a mellkasi nyomásnál figyelembe kell venni ezen eltéréseket.

 

Az újraélesztés egy néhány órás tanfolyam keretében elsajátítható! A tényleges képességek a gyakorlati oktatás során szerezhetők meg!

 

A laikus gyermek újraélesztés lépései (Basic Life Support - BLS) az ERC 2015 irányelvei alapján

 

0. Biztonság

Győződjön meg a saját, a jelenlévők és a bajbajutott biztonságáról!
Lehetőleg használjon gumikesztyűt!

 

1. Szólítsa meg és ezzel egy időben vállainál óvatosan rázza meg a gyermeket!

gy1.jpg

 

2. Ellenőrizze a légzést!

Amennyiben a gyermek ingerekre (óvatos megrázás, hangos megszólítás) nem reagált, végezzen légzésvizsgálatot. Fejét óvatosan hajtsa hátra, kisgyermekeknél enyhén, nagyobbaknál a felnőttekéhez hasonló mértékben.

gy2.jpg

Nézze a mellkas mozgását, hallgassa a levegővételt és arcán érezheti a levegőáramlást.

 

3. Alkalmazzon (maximum) 5 befújást!

Amennyiben (maximum) tíz másodpercig nem észlel légzést, végezzen öt befújást. Csecsemő esetén a száj és orrnyílást együtt vegye a szájába. A befújás kb. 1 másodperc legyen. Kerülje el, hogy túl sok levegőt fújjon be! Fújjon be annyi levegőt, hogy a mellkas egy picit emelkedjen!

gy3.jpg

Törekedjen arra, hogy a befújás mennyisége (térfogata) igazodjon a gyermek tüdőtérfogatához!

Amennyiben úgy érzi, hogy a befújás akadályozott először változtasson a fej pozícióján (ellenőrizze megfelelő-e a fej hátrahajtása, ez lehet túlzott vagy csekély) és, ha ennek ellenére is sikertelen a befújás keressen légúti idegen testet!

 

4. Végezzen 30 mellkasi lenyomást!

A lenyomásokat a mellkas közepén, annak alsó felén végezze két újjal. A kompresszió (lenyomás) mélysége kb. a mellkas keresztmetszetének 1/3-a legyen, frekvenciája 100-120/perc. Törekedjen arra, hogy a lenyomás és a felengedés időtartama megegyezzen!

gy4.jpg

A lenyomások során óvja a gyermek fejét, lehetőleg fogja meg azt!

 

5. 30:2, egy perc elteltével mentőhívás

Harminc lenyomást két befújás követ, a felnőtt protokollal megegyezően. Ha ez idáig senki nem hívott még mentőt egy perc elteltével, ha szükséges az újraélesztés megszakításával hívjon mentőt (104 / 112).

 

6. Folytassa az újraélesztést 30:2 arányban, amíg:

- nem rendeződik a gyermek keringése,
- nem érkezik meg a mentő,
- el nem fárad.

 

Szólj hozzá

újraélesztés