2017. jan 31.

Lázas gyermekek ellátása

írta: elsősegély
Lázas gyermekek ellátása

A lázas gyermek, csecsemő ellátása minden szülő számára komoly fejtörést okoz.

shutterstock_332131526.jpg

A lázas gyermek, csecsemő ellátása minden szülő számára komoly fejtörést okoz. Sokan tisztában vannak azzal, hogy a megemelkedett testhőmérséklet nem betegség, hanem egy betegség kísérője, amellyel a szervezet próbál védekezni a kórokozók ellen. Így azt is tudjuk, hogy a lázcsillapítás az immunrendszer működését gyengíti, ezáltal az igazi problémát nem oldjuk meg, csupán a tüneteket kezeljük.

Persze amikor a szülő látja a gyermek bágyadtságát, fájdalmait, leterheltségét, nem ilyen egyszerű a döntés. Mondhatja bárki, hogy a lázcsillapítással csak elnyújtjuk a betegséget, minden szülőnek megesik a szíve szenvedő gyermeke láttán.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy a bizonytalan szülő a könyvekben és internetes oldalakon nagyon hamar ellentétes, kétes vagy keszekusza információkat talál a lázcsillapításról. Megpróbáljuk összeszedni a legjobb megoldásokat a legmodernebb szakmai információk, a gondviselő szülő és a különböző nézetek figyelembe vételével. Ne felejtsük azonban, hogy eme bejegyzés nem tekinthető orvosi szakvéleménynek, a lázas állapotot sok minden okozhatja, ennek megfelelően számos következménye is lehet.

A lázas állapottal kapcsolatos teendők jelentősen változtak az elmúlt évtizedekben. Alapvetően követendő logika, hogy a láz az immunrendszer megfelelő működését jelzi, csillapítása megfontolandó, hisz ezzel a szervezet védekező rendszere ellen cselekszünk.



Okok

A lázas állapotok döntő többségének oka valamilyen fertőzés, amely ellen szervezetünk a testhőmérséklet megemelésével védekezik.


Tünetek

- megemelkedett testhőmérséklet,
- gyengeség, fáradtság,
- bőrpír, bőrkiütések,
- ajak- és nyelvszárazság,
- rossz közérzet,
- végtag- és ízületi fájdalmak.


Kezdjük az elején! A lázmérés.

A homlokra tett kéz nagyon szubjektív "mérőeszköz", maximum a láz jelenlétének megállapítására szolgál, annak mértékére semmiképp.

A korábban használt - ma már betiltott - higanyos hőmérők hosszabb idő alatt, de elég nagy pontossággal mérték a testhőmérsékletet. A napjainkban elterjedt digitális hőmérők többsége gyors, azonban a pontosságban komoly heterogenitást látunk, ezért érdemesebb a megbízhatóbb márkákat vásárolni, esetleg két különböző gyártmányút, és mindenképp indokolt ismételni a hőmérést. A digitális hőmérőt - a korábbi higanyoshoz hasonlóan - csecsemőknél érdemesebb a végbélnyílásba helyezni, azonban ne feledjük, hogy a testhőmérséklet itt kb. 0,5 Celsius-fokkal magasabb.

A homlokra helyezhető lázmérők és fülhőmérők kevésbé elterjedtek hazánkban, utóbbiak pontossága kifejezetten jó.


Láznapló

Az első hőmérőzéstől kezdve vezessünk láznaplót! Jegyezzük fel a pontos időt, a testhőmérsékletet, a gyermek közérzetét, az esetleges lázcsillapítási módokat.


Mikortól csillapítsunk lázat?

Tovább>>

 

 

 

Szólj hozzá

láz